Gis جی ای اس

  • Home
  • Gis جی ای اس

Gis

 

Gis    مخفف عبارت   Geographic Information System می باشد . که در فارسی به “سامانه اطلاعات جغرافیایی” ترجمه گردیده است . جی‌آی‌اس  یک سیستم اطلاعاتی است که پردازش آن بر روی اطلاعات مکان مرجع یا اطلاعات جغرافیایی است و به کسب اطلاعات در رابطه با پدیده‌هایی می‌پردازد که به‌نحوی با موقعیت مکانی  و طبیعت ان منطقه در ارتباط‌ اند.

به‌کارگیری این ابزار با امکان استفاده در شبکه‌های اطلاع‌ رسانی جهانی، یکی از زمینه‌های مناسب و مساعد در جهت معرفی توان‌ها و استعدادهای کشور در سطح جهانی است.گسترش روزافزون شبکه کاربران این سیستم‌ها از جمله نکات اساسی است که می تواند به قابلیت‌ها و توانایی‌های این سیستم بیفزاید.

در حال حاضر از این سیستم‌ها بسته به نیازهای هر منطقه یا کشور در بخش‌های مختلف (مانند مطالعات زیست‌محیطی، برنامه‌ریزی شهری و شهرداری، خدمات ایمنی شهری، مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری، تهیه نقشه‌های پایه، مدیریت کاربری اراضی، خدمات بانکی، خدمات پستی، مطالعات جمعیتی و مدیریت تأسیسات شهری مثل برق، آب،گاز، و..) استفاده می‌شود

با گذشت زمان و توسعه سیستم‌ها، کاربرد جی‌آی‌اس به کلیه بخش‌های مرتبط با زمین گسترش یافته است.  در اینترنت مطالب گسترده ای در مورد جی ای اس وجود دارد   ما به زبان ساده و علمی و با مثال های قابل درک به این موضوع پرداختیم.

به نظر شما در طی اخبار جدیدی  که در جاده چالوس در استان مازندران خبر داده اند که بخشی از کوه یک منطقه در جاده شکسته شده و احتمال ریزش در ان وجود دارد به نظر شما از کجا  کار شناسان متوجه این مسعله شدند.  یکی از راه های مفهمیدن این موضوع جی ای اس میباشد.

 

جی آی اس
Gis

 

مثال های در مورد کاربرد جی ای اس

فرض کنید کشاورزی در یک منطقه وسیع چند هکتاری اقدام به کشاورزی می نماید, در ابتدا نقشه هایی از ناهمواریهای زمین و جنس خاک تهیه می شود. در اقدام بعدی سعی می شود عملیات شخم زنی متناسب با ناهمواریهای زمین انجام گیرد, که می توان نقشه آن هم به سیستم اطلاعات جغرافیایی یا GIS اضافه نمود.

در مرحله بعدی, عملیات بذر افشانی انجام می شود که با توجه به ساختار زمین می تواند بذرهای متفاوت و یا حتی پخش متفاوت انجام گیرد, نقشه این عملیات هم به تفکیک بذر به سیستم GIS اضافه می گردد.

در مرحله بعد آفت زدگی محصول, سم زدایی و میزان برداشت محصول و بهره وری سیستم هر کدام به تفکیک به سیستم GIS اضافه می شود. حال کافی است این عملیات چندین بار انجام گیرد.

شما هم اکنون سیستمی خواهید داشت که با قرار دادن نقشه های مختلف و مشخص نمودن میزان بهره وری در سال آینده تصمیم به عملیات بذر افشانی در موقعیت های خاص, مکانهای خاص نمود که بالاترین سود را به شما برساند  این ساده تعریف از جی ای اس میباشد.

برای ساخت دکل های  ایرانسل یا همراه اول برای تحت پوشش قرار دادن هر منطقه برای اینترنت رسانی و انتن دهی خاک ان محیط را مورد ازمایش قرار میدهند تا ان خاک توانایی فرسایش کمی نداشته باشد و بتواند دکل  در زمین نگهداری کند.این ازمایش خاک با استفاده از جی ای اس اتفاق می افتاد

از طرف دیگر  برای ساخت مکان های حیاتی مهم کشوری و زیر ساخت ها کشور های پیشرفته  با استفاده  از جی ای اس چندین مکان مورد نظر خود  را مورد مطالعه قرار میدهند تا  به یک مکان مقاوم کابردی و از نظر  خاکی مقاوم  پیدا کندد تا چندیدن قرن بتوان از ان مکان  ساخته شده استفاده  کرد  یا به نشست زمین فرسایش  خاک  اب های زیر زمینی ان منطقه توجه میکنند  یا به خشک سالی یا گرم شدن ان مکان طی  چند سال گذشته و اینده  توجه میکنند  و لایه های زمین ان منطقه را رسد  و تجزیه  وتحلیل میکنند.

در تخته جمشید نیاکان ما در گذشته   نگاهی  هوشنمندانه به این موضوع داشته اند در طی چند سال اخیر شاهد  سیل های عجیب و غریبی   در کشور بودیم که   به ساختمان های جدید و پیشرفته خودمون در کشور اسیب های جدی رسیده  اما  سازه های قدیمی در کشور ما چه بسا که برای ان ها ضرری در این مسعله نبوده  بلکه  سود زیادی هم برای برخی از این سازه داشته است .

در تخته جمشید سازه ب گونه ای ساخته شده   و اب راه های در ان وجود دارد تا   در هنگام سیل و ابگرفتگی بتواند  اب را از سر خود  رها و به خارج از ان عبور دهد

پدرانمان در گذشته با توجه به موقعیت جغرافیایی انجا سیل و ابگرفتگی را  پیش بینی کرده و برای ان چاره اندیشیدند .

البته که در ان زمان جی ای اس وجود نداشته اما نگاه چشمی  و تفسیری ان ها به طبیعت و  موقعیت مکانی ان زمان   بدون   نگاه به لایه های زمینی  و امکاناتی که در جی ای اس وجود دارد چشم گیر است .

مثال دیگر ما پل سی و سه پل اصفهان است که  با خاکی ساخته شده که نه تنها عبور اب برای ان مضر نیست بلکه   مفید هم هست این پل به هدف اینکه اب را از خود عبور دهد ساخته شده  و  مصالح ساختمانی ان  به گونه ای ساخته شده اد که نبود اب در این پل مسبب فرسایش این خاک میشود.

در زمینه مدیریت ناوگان نیز بنا به نقشه های خاصی که ارگان ها و شرکت ها تهیه می نمایند و با اضافه نمودن آنها به سیستم GIS, اقدامات لازم جهت مدیریت بهتر را فراهم می سازد. برای نمونه نقشه ای که یک شهرداری از کوچه ها به تفکیک پلاک تهیه می نماید.

بعد از قرار گرفتن در مجموعه نقشه های وب سایت رادشید می تواند دقت مدیریت آنها را جهت مدیریت ناوگان خود مثلا برای جمع آوری زباله و برنامه ریزی دقیق تر افزایش دهد.

یا یک شرکت پخش فراورده های خوراکی با نقشه هایی که از توزیع کننده ها دارد و اضافه کردن آن  به سرویس سیستم اطلاعات جغرافیایی در واقع یک چهارچوبی به منظور جمع آوری، مدیریت و تجزیه و د رادشید می تواند مدیریت بهینه ای برای خودروهای خود داشته باشد

از جمله این داده ها می توان به اطلاعات مکانی و تجزیه و تحلیل لایه ها به صورت تصویری با استفاده از نقشه ها و مدل های سه بعدی اشاره کرد.

استفاده از قابلیت های این سیستم کاربر را قادر می سازد که بینش عمیق تری نسبت به داده ها، الگوها، روابط و موقعیت ها داشته باشد تا بتواند تصمیمات دقیق تری نسبت به آنها بگیرد.

سامانهٔ اطلاعات مکانی یا سیستم اطلاعات جغرافیایی یا GIS یک سیستم کامپیوتری برای مدیریت و تجزیه و تحلیل اطلاعات مکانی بوده که قابلیت جمع‌آوری، ذخیره، تجزیه و تحلیل و نمایش اطلاعات جغرافیایی (مکانی) را دارد.

هدف نهایی یک سیستم اطلاعات جغرافیایی، پشتیبانی جهت تصمیم‌گیری‌های پایه‌گذاری‌شده بر اساس داده‌های مکانی می‌باشد .و عملکرد اساسی آن بدست آوردن اطلاعاتی است که از ترکیب لایه‌های متفاوت داده‌ها با روش‌های مختلف و با دیدگاه‌های گوناگون بدست می‌آیند.

Gis
جی ای اس

اینده ی جی ای اس در ایران

در ایران  با توجه به مثال های که گفته شده  این مسعله که  به جی ای اس بی توجهی شده  بسیار شفاف است  و  سازه انطور که باید در کشور استحکام ماندگاری ندارند

سد ها در جهان   هزار سال عمر مفید دارند   اما در ایران  این عدد  دویست سال است .

جی ای اس  به تازگی مورد توجه  و  طرفداران زیادی قرار گرفته تا افراد  با یک با هزینه ی درست سازه های محکم با قابلیت  ماندگاری بالا  و صدمه ی بسیار کم  سازه ی خودشون در بلایای طبیعی و غیر طبیعی   رو به رو باشن که  چندین سال محکم و سرپا باشند .

 

 

 

تحقیقات انجام شده در زمینه نیاز بازار کار جی ای اس و سنجش از دور نسبت به مهارت‌های لازم برای ورود به این بازار کار، نشان می‌دهد اغلب کارفرمایان نیازمند افرادی هستند که دارای یک الی چند مورد از مهارت‌های زیر باشند

قدرت تحلیل داده‌های پیچیده سیستم سنجش از دور

تسلط کامل به سیستم الکترونیکی جی ای اس

برنامه نویسی

مهارت توسعه دهندگی

فارغ‌التحصیل کارشناسی این رشته می‌تواند در سازمان هواشناسی، سازمان حمایت از محیط زیست، شهرداری، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، وزارت دفاع، ‌وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت نفت، صنایع هوا و فضا و مشاغل مشابه مشغول به کار شود

یکی از عمده‌ترین کاربردهای سنجش از دور، پیشبینی وضع هواست. ماهواره‌ها و سنجنده‌های اختصاصی موجود در فراز زمین، تصاویر ویژه‌ای از سطح زمین، ابرها و تحولات آن‌ها و … می‌گیرند.

همچنین امواج الکترومغناطیسی که سطح زمین تابیده یا بازتابیده می‌شود را دریافت کرده و با سیستم‌های تحلیل‌گر و جی ای اس آنالیز می‌کنند. به این صورت تغییرات آب و هوایی گزارش می‌شود

مجتمع فنی تهران نمایندگی ساری برگذار کننده ی دوره های تخصصی  در زمینه جی ای اس با مدرک معتبر بین المللی

تو تخصصت بهترین باش

مجتمع فنی تهران نمایندگی ساری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *