رشته حسابداري با 5. 9 درصد دانشجو همچنان كه نام پرجمعيتترين رشته دانشگاهي كشور را به خود اختصاص داده، فارغالتحصيلان اين رشته را نيز بايد از خوششانسترين جويندگان بازار كار دانست. همچنين مهندسي كامپيوتر و مديريت در حالي در رتبه هاي بعدي قرار ميگيرد كه فارغالتحصيلان اين دو رشته سرنوشت كاملا متفاوتي را پيدا مي كنند در حالي كه فارغ التحصيلان رشته مديريت امروز جايگاه مطلوبي در بازار كار ندارند اما براي مهندسان كامپيوتر بازار كار به شيوه مطلوب و با افقي روشن وجود دارد.
مسائل و مشکلات مالي موسسات و شرکتها به جهت رکود اقتصادي موجود موجب شده تا حسابداران وضعيت شغلي بهتري نسبت به ساير فارغالتحصيلان داشته باشند. همين مسئله باعث شده تا رشته حسابداري يکي از پر متقاضي ترين رشته هاي در بازار کار باشد . فارغ التحصيلان اين رشته سهل تر از سايرين کارآموز مي شوند و مانند مهندسان و پزشکان پس از فراغت از تحصيل کمتر با خراب شدن کاخ آرزوها مواجه هستند.
البته آمارهايي كه «حسين نادري منش»، معاون آموزشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري ارائه ميكندتنها وضعيت جمعيت اين سه رشته را مشخص نمي كند. او براساس اين آمار مي گويد: رشته حسابداري با 9.5 درصد مهندسي كامپيوتر با 9 درصد، مديريت با 9. 8 درصد، برق با 6. 6 درصد و حقوق با 3. 5 درصد به ترتيب پرجمعيت ترين رشتهها در كشور به شمار ميروند و در واقع سه رشته از پر جمعيت ترين رشتههاي كشور مربوط به علوم انساني است.
رشته مديريت براساس آمارهاي نادري منش در حالي تعداد بي شماري از دانشجويان را روي صندليهاي دانشگاههاي مختلف كشور نشانده كه مديريت ديگر بازار کاري ندارند . زماني در سالهاي 72تا 80مديريت انتخاب خوبي براي يک متقاضي ادامه تحصيل با وضعيت تحصيلي متوسط و خوب بود اما امروز ديگر رشته هاي مديريت هم بازار کار مناسبي ندارند و تنها رشته مناسبي هستند .امروز ديگر تمامي شرکتها و موسسات، کارشناس ارشد و دکتر مديرميخواهند و کارشناسان مديريت بيشتر نقش مسئولان دفتر و کارهاي جانبي اداره يک شرکت يا دفتر کار را در خوشبينانه ترين حالت ايفا مي کنند.
از سوي ديگر همچنين در حالي تعداد دانشجويان فارغ التحصيل در رشته برق در رتبه چهارم ايستاده است كه شانس آنها در انتخاب شغل نسبت به رتبه هاي پيش از خود در اين آمار بسيار بيشتر است. امروزه با توسعه صنایع کوچک و بزرگ در کشور، فرصتهای شغلی زیادی برای مهندسان برق فراهم شدهاست. البته فارغ التحصيلان اين رشته هم دربهدر كار و شغل هستند. آمارها نشان ميدهد اين بيكاري به دليل اين است كه این افراد یا فقط در تهران دنبال کار میگردند و یا در دوران تحصیل به جای یادگیری عمیق دروس و در نتیجه کسب تواناییهای لازم، تنها واحدهای درسی خود را گذراندهاند. طبق نظر کارشناسان و متخصصان انرژی در کشور با توجه به نیاز فزاینده به انرژی در جهان کنونی و همچنین نرخ رشد انرژی الکتریکی در کشور سالانه باید حدود ۱۵۰۰مگاوات به ظرفیت تولید کشور افزوده شود که این نیاز به احداث نیروگاههای جدید و همچنین فارغالتحصیلان متخصص برق و قدرت دارد.
آمارهاي«حسين نادري منش» به نكات ديگري هم اشاره دارد. او مي گويد: رشته حقوق بيشترين دانشجو را در شهر تهران و رشته حسابداري بيشترين دانشجو در استان خراسان داراست، همچنين رشته مديريت در تهران همچون برج ميلاد ميشود. با توجه به بيكاري كه انتظار شاغلان به تحصيل در رشته مديريت را مي كشاند آمارهاي او مي تواند زنگ خطري براي مسئولان كلانشهري چون تهران بزرگ باشد. همچنين براساس آمارهاي او 55 درصد دانشجويان رشته حقوق در دانشگاه پيام نور مشغول به تحصيل هستند. اين در حالياست كه رشته حقوق در دانشگاه هاي مهم كشورهاي توسعه يافته ارائه ميشود.
از سوي ديگر در حال حاضر به دليل توسعه اين رشته و تعداد زياد فارغ التحصيلان آن، که از دانشگاههاي دولتي و غير دولتي وارد بازار کار ميشوند، نه تنها يافتن کار مناسب براي فارغ التحصيل ليسانس با دشواري همراه است بلكه شرايط به گونهاياست كه حتي بسياري از آنها براي كارآموزي هم با مشكلات زيادي مواجه مي شوند. همانطور كه «بهمنکشاورز» رئيس سابق کانون وکلا ميگويد: در گذشته های دور دانشجویان حقوق از سال سوم از طریق دانشکده به واحدهای قضایی برای کارآموزی معرفی می شدند و حتی بابت آن اجرتی نیز دریافت می کردند.
به نظر میرسد فارغالتحصیلان دورههای تحصیلات تکمیلی این رشته، آمادگی و پختگی بیشتری برای حضور در بازار کار دارند.
فرصتهای شغلی یک حسابدار بسیار گسترده است و از پایینترین سطح تا بالاترین سطح را در بر میگیرد. با وجود این که در دانشگاههای مختلف کشور اعم از دولتی ، غیرانتفاعی و آزاد، دانشجویان بسیاری در رشته حسابداری تحصیل میکنند، اما تعداد فارغالتحصیلان بیکار این رشته از سایر رشتهها کمتر است. چون از یک موسسه کوچک گرفته تا بزرگترین کارخانههای کشور حداقل برای تهیه اظهارنامه مالیاتی به حسابدار نیازمند هستند.
همچنین دانش حسابداری در بخش مالیات کاربرد وسیعی دارد. چون محاسبه سود به یاری حسابداری امکانپذیر است و تعیین مقدار سود نیز مبنای محاسبه مالیات شرکتها اعم از دولتی و خصوصی میباشد.
فارغالتحصیلان این رشته پس از اتمام تحصیل میتوانند در سطوح مختلف و شاخههای متفاوت عهدهدار انجام امور مالی گردند که شرح آن چنین است:
حسابداری:
فارغالتحصیلان میتوانند در کلیه مؤسسات و واحدهای تجاری، اعم از دولتی یا خصوصی به عنوان حسابدار در شاخههای زیر مشغول کار شوند.
حسابداری مالی: در کلیه شرکتها و مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی.
حسابداری صنعتی : در کلیه واحدهای صنعتی و شرکتهای تولیدی.
حسابداری دولتی : در کلیه سازمانها و ادارات دولتی به عنوان حسابدار یا عامل ذی حساب.
حسابداری مالیاتی : در ادارات دارایی.
حسابداری بیمه : در مؤسسات بیمه .
حسابداری بانکها : در شعبهها و سرپرستی بانکها .
همچنین حسابداران پس از مدتی اشتغال به کار حسابداری میتوانند در سمت مدیریت مالی واحدهای تجاری ، ایفای نقش نمایند.
حسابرسی :
فارغالتحصیلان رشته حسابداری قادرند با توجه به شاخههای حسابداری در حرفه حسابرسی شاغل شوند. شاغلان حرفه حسابرسی در یک تقسیمبندی کلی به دو گروه اصلی تفکیک میشوند :
حسابرسان داخلی : این گروه از حسابرسان ، کارمند واحد مورد رسیدگی هستند، و در واقع رابط میان هیأت مدیره و شرکت بوده و گزارش رسیدگی خود را به طور هفتگی ، ماهانه یا سالانه به مدیرعامل و هیأت مدیره ارائه میدهند . این گروه از حسابرسان عملیات داخل واحد تجاری را رسیدگی میکنند.
حسابرسان مستقل: این گروه از حسابرسان، افرادی هستند که در مؤسسات حسابرسی مشغول به کار هستند و بر اساس قرارداد میان شرکتها یا سازمانها با این مؤسسات، عملیات حسابداری و مالی واحد تجاری را بر اساس اصول و موازین حسابداری مورد رسیدگی قرار میدهند و گزارش خود را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه میکنند. در واقع حسابرسان مستقل، رابط میان صاحبان شرکت و هیأت مدیره شرکت میباشند.
در حال حاضر در ایران ، سازمان حسابرسی به عنوان یک سازمان دولتی ، بزرگترین مؤسسه حسابرسی است و در کنار آن سایر موسسات حسابرسی دولتی و خصوصی مشغول فعالیت میباشند.
امروز یکی از معیارهای اصلی انتخاب شغل برای جوان ها میزان حقوق و درآمد آن است. این معیار که در گذشته از ارزش کمتری نسبت به عوامل دیگر برخوردار بوده، روز به روز با گذشت زمان و تغییر فرهنگ عمومی و اولویت پیدا کردن مسایل اقتصادی در احساس رضایت مردم از زندگی، ارزش بیشتری پیدا می کند. به طوری که می توان موارد بسیار زیادی را یافت که یک فرد پس از اخذ مدارک بالای تحصیلی در یک رشته دانشگاهی معتبر، به دلیل توجه به درآمد بیشتر وارد شغل غیر مرتبط دیگری شده است که حتی به تحصیلات دانشگاهی نیز نیاز ندارد.
لذا جهت اطلاع بیشتر دانشجویان و دانش آموزان و همچنین کارجویان و شاغلین از میانگین حقوق شاغلین در حوزه مالی و حسابداری، در این مقاله به بررسی وضعیت درآمد رشته حسابداری در سال ۹۳ و ۹۴ می پردازیم. اعداد و ارقام مربوطه به حقوق و دستمزد در این مقاله بر اساس تحقیق و نظرسنجی صورت گرفته توسط “ایران تلنت” در اسفند ماه سال ۱۳۹۳ از بین نزدیک به هراز نفر از متخصصین مالی و حسابداری در سطوح مختلف شاغل در تهران بدست آمده است.
آموزش حسابداران و شرکت مؤثر آنها در فراهمآوری اطلاعات مالی دقیق و قابل اعتماد و تجزیه و تحلیل این اطلاعات برای توسعه پایدار در کشور در حال توسعهای مانند ایران اهمیت فراوانی دارد. چرا که وجود اطلاعات دقیق، اعتماد برانگیز، بموقع و مربوط به فعالیتهای اقتصادی، نه تنها لازم بلکه حیاتی است. علاوه بر این اطلاعات مالی حاصل از فعالیتهای اقتصادی که بوسیله نظامهای حسابداری گزارش میشود، میتواند از انحراف مسیر پیشبینی شده ، اتلاف منابع اقتصادی و اخلال در برنامههای توسعه اقتصادی جلوگیری کند.
فارغالتحصیلان توانمند این رشته مشکلی در زمینه کار ندارند ؛ چون هر فرد سرمایهگذار و هر مؤسسه اعتباری برای سرمایهگذاری یا اعتبار دادن به حسابدار نیاز دارد.
کسانی که در این سطح فعالیت می کنند معمولا با عناوینی همچون حسابدار، کارشناس امور مالی، حسابرس ، مسئول حقوق و دستمزد ، تحلیل گر مالی ، کارشناس بودجه ، حسابرس داخلی و یا کارشناس ارشد مالی شناخته می شوند.
بر اساس این تحقیق متوسط دریافتی یک نفر در سطح کارشناس حسابداری برای کار تمام وقت در تهران ۱.۴۰۰.۰۰۰ تومان می باشد. حداقل حقوق برای چنین فردی مبلغ ۸۰۰.۰۰۰ تومان و حداکثل آن ۲.۵۰۰.۰۰۰ تومان گزارش شده است.
افرادی که در این پست فعالیت می کنند با عناوینی همچون سرپرست مالی ، سرپرست حسابداری ، رئیس حسابداری ، حسابرس ارشد ، حسابدار ارشد ، کارشناس ارشد بودجه ، خزانه دار ، کارشناس ارشد مالی و یا رئیس حسابداری پروژه شناخته می شوند.
بر اساس تحقیق فوق متوسط دریافتی برای پست سرپرست برای کار تمام وقت در تهران در سال ۹۳ ۱۷.۵۰۰.۰۰۰ ریال است. حداقل این مبلغ برای چنین فردی ۹.۰۰۰.۰۰۰ ریال و حداکثر حقوق برای رئیس حسابداری ۳۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال در ماه بوده است.
معمولا کسانی که به عنوان مدیر در حوزه مالی و حسابداری فعالیت می کنند با عناوینی همچون مدیر مالی، مدیر مالی و اداری ، مدیر مالی و برنامه ریزی ، رئیس حسابداری ، رئیس حسابداری صنعتی ، مدیر حسابرسی داخلی و یا سرپرست مالی شناخته می شوند.
متوسط دریافتی برای شخصی که در سطح مدیریت مالی فعالیت دارد برای کار تمام وقت در تهران در اسفند ماه سال ۹۳ ۳۷.۵۰۰.۰۰۰ ریال است . حداقل این مبلغ ۱۲.۰۰۰.۰۰۰ ریال و حداکثر آن ۸۱.۰۰۰.۰۰۰ ریال در ماه ابوده است.
همانطوری که در نمودار زیر مشاهده می کنید، میزان تجربه و سابقه کار افراد تأثیر مستقیمی در میزان حقوق دریافتی آنها دارد. به این معنا که هر جقدر فرد از تجربه بیشتری در شغل خود برخوردار باشد، معمولا ارزش افزوده بیشتری برای شرکت یا سازمان خود ایجاد می کند و می تواند کارهای پیچیده تر را با صرف انرژی کمتری نسبت به کم تجربه ها انجام دهد.
تأثیر میزان تجربه افراد در میزان حقوق دریافتی را به تفکیک رده سازمانی در نمودار زیر مشاهده کنید :
همانطوری که اشاره شد این ارقام مربوط به اسفند ماه سال ۱۳۹۳ است یعنی اینکه بسیاری از شرکت ها هنوز افزایش حقوق سال ۹۴ را اعمال نکرده بودند. لذا با توجه به نرخ تورم و افزایش حقوق اعلام شده در سال ۹۴ پیش بینی می شود میانگین حقوق و دستمزد در سال ۹۴ به صورت میانگین حدود ۲۰% نسبت به مبالغ مذکور افزایش داشته باشد.
پس با این حساب می توان میانگین حقوق ماهیانه یک حسابدار شاغل در تهران در سطوح مختلف سازمانی را به شرح زیر بیان کرد :
فراموش نکنید که اعداد فوق به صورت میانگین بیان شده است و لذا عوامل دیگری نظیر تجربه، تخصص ، روابط سازمانی و سایر عوامل دیگر می تواند در میزان حقوق و مزایای دریافتی توسط یک حسابدار تأثیرگذار باشد.
سوالی که در اینجا به وجود می آید این است که آیا برای ورود به بازارکار نیاز به گذراندن دوره های حسابداری به صورت دانشگاهی یا آکادمیک است؟
مجتمع فنی تهران نمایندگی ساری یکی از مراکز آموزشی است که به صورت تخصصی و با هدف تربیت نیروی متخصص و خبره، دوره های حسابداری ویژه بازارکار را برگزار می کند. این دوره ها به گونه ای تدوین شده اند که پاسخگوی تمامی نیازهای یک فرد جهت ورود به بازارکار حسابداری خواهد بود. همچنین این دوره ها از مقدماتی تا پیشرفته را پوشش داده و دانشجویان، کار با پرکاربردترین نرم افزارهای حسابداری و همچنین مباحث حسابداری بازرگانی، مکانیزه، خدماتی، چرخه حسابداری شرکتهای بازرگانی، را آموزش می بینند.
از جمله موارد قابل ذکر در مورد این دوره ها آموزش کاربردی حسابداری است. این دوره ها برخلاف دوره های دانشگاهی رویکرد آموزشی کاربردی داشته و آموزش با بررسی مثال ها و نمونه های واقعی انجام می شود.
مدرک یا گواهینامه معتبر پایان دوره آموزشی، یکی دیگر از دغدغه های اصلی دانشجویان است. مدرک مجتمع فنی تهران به عنوان موسسه آموزشی آزاد، به صورت دوزبانه بوده و مورد تایید سازمانها و نهادهای مختلف است. مجتمع فنی تهران به عنوان برترین برندآموزشی کشور بیش از 30 سال است که در عرصه آموزش مشغول به فعالیت است.
جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره تلفن 33255999-011 تماس حاصل فرمایید.
منبع: mftvanak