امروزه ایده قهوه خانه شما را به یاد یک جای دنج با مبل هایی برای لم دادن که قهوه های خوشمزه و اسپرسو سرو می کند و شما در آن قهوه خود را جرعه جرعه مزمزه کرده و می نوشید می اندازد. تاریخچه قهوه خانه به صدها سال پیش باز می گردد و قطعاً در طی سال ها تغییراتی کرده است.
تقریباً در سال ۱۶۵۰ میلادی، قهوه به کشور انگلستان وارد میشد و قهوهخانهها در شهرهای آکسفورد و لندن تاسیس شدند. در اروپا هم مانند خاورمیانه، قهوه خانهها به مکانی برای معاشرت، مطالعه و تبادل نظر درباره موضوعات روز بدل شد. یک شباهت دیگر، امکان تبدیل آنها به مکانی برای اجتماع عناصر نامطلوب و خرابکاران بود. بزرگان تاریخ و ادبیات نیز از این مکانها را به عنوان پاتوق خود انتخاب میکردند و اما کافی شاپ در ایران تا آنجایی که مشخص است به معنای واقعی در ایران نبود.
در واقع کافی شاپ کلمه امروزی قهوه خانه است. کافه یا قهوه خانه محلی است که در آن نوشیدنی و گاه غذاهای سبک عرضه میشود اما امروزه کافی شاپ به محلی مثل یک رستوران کوچک گفته میشود. در واقع کافی شاپ چیزی بین کافه و رستوران است که هم قهوه وانواع نوشیدنی ها در آن سرو میشود هم غذاهای سرد و گرم.
در بسیاری از کافی شاپ ها می توانید هر چیزی که بخواهید سفارش دهید و Barista، کسی که نوشیدنی شما را آماده می کند، می تواند دقیقاً همان را برای شما درست کند.
زمانی که به کافی شاپ میرویم چیزی که توجه مارا جلب میکند منوی آن است که هرچه عنوانهای داخل منو بیشتر باشد مارا بیشتر جذب میکند. شکل و نوع منو نیز حائز اهمیت است.
صرف نظر از شیرینی ها، فست فودها و بستنی ها، آنچه که در یک کافی شاپ اهمیت دارد، نوشیدنی هایش است.
نوشیدنی ها به دو دسته سرد و گرم تقسیم میشود.
لیموناد، مهیتو، فراپه، کراش، آیس کافی، اسموتی و… جزء نوشیدنی های سرد محسوب میشوند.
به کسی که به صورت حرفه ای و تخصصی به آماده سازی نوشیدنی های سرد میپردازد بارتندر گفته میشود.
یک بار تندر باید بتواند با شناخت کامل پایه نوشیدنی های سرد، طعم های جدید خلق کند.برای اینکار نیاز به ابزار و تجهیزات خاصی دارد که شیکر کابل، قاشق بار، جیگر و … نمونه هایی از این تجهیزات است. نوشیدنی های سرد نیز به دو دسته الکلی و غیر الکلی تقسیم بندی میشوند. در تهیه نوشیدنی سرد کوکتل از نوشیدنی الکلی استفاده شده ولی موکتل ها غیر الکلی هستند.نوشیدنی های سرد در فصلهای گرم سال طرفداران زیادی دارد.
این نوع نوشیدنی ترکیبی است از میوه، آب میوه، عصاره های میوه ای (سیروپ ها) و یخ که عموما با کمک شیکر های دستی آماده می شود. بافت این نوشیدنی به صورت رقیق و معمولا با تکه های یخ سرو می شوند.
میوه های یخ زده پایه و اساس اسموتی هستند؛ میوه های یخ زده را با استفاده از بِلِندر(مخلوط کن) خرد کرده و بافتی یخی و منسجم از آنها بوجود می آوریم. در داخل اسموتی می توان از لبنیات(شیر، بستنی، ماست میوه ای، خامه) نیز استفاده نمود.
شیک ها در واقع بستنی های نرم شده هستند؛ بستنی ها با طعم های مختلف را به کمک یک عامل رقیق کننده مثل شیر یا آبمیوه از حالت جامد به حالت نیمه جامد تبدیل میکنیم؛ منظور از حالت نیمه جامد این است که به جای اینکه با قاشق خورده شوند، بتوان آن را با نِی نوشید.
سرفصل های دیگری نیز در منوی کافی شاپ ها وجود دارند که بخشی از آنها ابداعی و مختص یک کافه هستند اما موارد گفته شده استاندارد ترین و پرکاربرد ترین آنها است.
همانطور که از اسمش پیداست، این نوشیدنی ها در فصلهای سرد سال طرفداران بیشتری دارد.پایه نوشیدنی های گرم قهوه است. به شخصی که نوشیدنی هایی برپایه اسپرسو آماده می کند باریستا میگویند. انواع قهوه ها، چاکلت ها، دمنوشها را میتوان جزء نوشیدنی های گرم دانست. مانند:
قهوه ترک-Turkish coffeeقهوه فرانسه-French Coffeeقهوه اسپرسو -Espresso Coffeeکاپوچینو-Cappuccino قهوه لاته-Latteچای لاته -Chai Tea Concentrateموکا-Mochaآمریکانو-Americano ماکیاتو-Macchiato آفاگاتو- Affogato هات چاکلتHot chocolate
چند نمونه از تجهیزاتی که یک باریستا استفاده میکند میتوان به آسیاب قهوه، قهوه ساز، شیرداغ کن و… اشاره کرد.
بعد از اینکه کمی با نوشیدنیها آشنا شدیم بهتر است کمی هم به قسمت دیگر خوردنیهای خوشمزه منو کافی شاپ آشنا بشویم.
کنار قهوه، چای، یا نوشیدنی مورد علاقهتان حتماً دوست دارید که یک تکه کیک خوشمزه بخورید. به تازگی انواع مختلفی از کیکها به منو کافی شاپ ها اضافهشده است. CupCak، کاپ کیک، کیک فنجانی- مافین، muffin- کیک مخملی قرمز- برانی،brownie
اگر تهیه یک نوشیدنی خوب و ارائه آن برای شما مهم است باید سرو آنها را به صورت تکنیکی و حرفه ای آموزش ببینید.کافی شاپ مانند سایر تجارتها است که اگر خوب مدیریت نشود در آن موفق نخواهید بود.
در مجتمع فنی تهران نمایندگی ساری دوره های مدیریت کافی شاپ و باریستا به صورت حرفه ای و با ارائه مدرک بین المللی برگزار میشود.در این دوره شما با صنعت کافی شاپ، آشنایی و معرفی تجهیزات کافی شاپ، سرو نوشیدنی های سرد و گرم و… آشنا میشوید.