صحبت در یک جمع، چه آشنا چه غریبه برای اکثریت آدم ها کار سختی است. همه ما بدون شک در موقعیت هایی قرار گرفته ایم که باید در حضور کسی صحبت میکردیم. این صحبت ها چه شخصی و چه کاری امکان این را دارد که تغییر در زندگی آینده ما را رقم بزند.
توانایی صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن با دیگران را فن بیان می گویند. با تقویت این مهارت میتوانید روابط اجتماعی خود را افزایش دهید و اعتماد به نفس خود را بالا ببرید.
فن بیان و سخنوری از نمونه هنرهایی نیست که در دهه اخیر مد شده باشد، بلکه مطالعات نشان می دهد در زمان های گذشته نیز مردم برای به کرسی نشان دادن حرفشان از راه “خوب صحبت کردن ” وارد می شدند.
دریک خانواده اگر در جایگاه یک فرزند باشید، باید بتوانیدبه خوبی با پدر و مادرتان صحبت کنید و متقاعدشان کنید. اما اگر در جایگاه پدر و مادر باشید اهمیت این موضوع دو چندان می شود. بیان شما تاثیر بسیاری روی تربیت فرزندتان می گذارد. اگر خوب صحبت نکنید و فن بیان خوبی نداشته باشید، فرزندانتان از شما تاثیر خواهند گرفت.
بجز خانواده، فن بیان در روابط اجتماعی بین شما و بستگان و دوستان نیز تاثیر گذار است. هنگام بیان نظر در یک جمع اگر نتوانیم بخوبی مطلب را ادا کنیمف دیگران کمتر روی ما حساب می کنند. حتی این موضوع نیز روی ازدواج تاثیر می گذارد. با فن بیان درست می توانیم نظر طرف مقابل را جلب کنیم.
در دوران مدرسه یا دانشگاه حتما پیش آمده که یک درس مستلزم ارائه یک کنفرانس باشد، باید بتوانید هنگام ارائه عده ای را متقاعد کنید و برای گرفتن نظر استاد و حاضرین شایستگی خود را نشان دهید.
در محیط کاری نیز همه ما مسلما افرادی را در کارمان دیده ایم که به نسبت بقیه افراد مهارت کمتری دارند اما بخاطر فن بیان خوبشان در جایگاه بالاتری از بقیه قرار گرفته اند.
در زمان صحبت کردن اصل مهم، رساندن پیام به مخاطب است.
برخی از افراد ممکن است به صورت ذاتی دارای مهارت های فن بیان و خوب صحبت کردن باشند اما واقعیت این است که تعداد قابل توجهی از افراد با تمرین و آموزش درست توانسته اند مهارت های فن بیان را بیاموزند.
از تند صحبت کردن دوری کنید. سعی کنید واضح و رسا صحبت کنید. طوری صحبت کنید که مخاطب صدای شما را بشنود. برای این کار باید تلفظ درست کلمات را تمرین کنید.
ابتدا باید به خود اعتماد داشته باشید به سخنی که میگویید مطمئن باشید. عدم اعتماد به نفس در سخن شما بسیار مشهود خواهد بود و کسی که به صحبت شما گوش می دهد کامل این موضوع را متوجه خواهد شد.
رفت و آمد با کسانی که از شما بهتر و موفقتر هستند باعث بهتر شدن شما می شود.استفاده از تجربیات دیگران ممکن است سخت باشد اما بدون شک کمک بسیاری خواهد کرد. غرور و خودخواهی در صحبتهای شما باعث میشود توجه مخاطب به شما کم شود.
حتما نباید از یک موضوع خاص از پیش تعیین شده صحبت کنید. سعی کنید از موضوعات مختلف صحبت کنید و از قضاوت دیگران نترسید.
قرار نیست در همه موضوعات اطلاعات کاملی داشته باشید! همیشه نباید دئر همه چیز بهترین بود. اکثر افراد به این دلیل در جمع صحبت نمی کنند چون از تمسخر دیگران ترس دارند.
در هنگام صحبت کردن نباید خود به تنهایی گوینده باشید. این کار حوصله شنونده را به سر میبرد. سعی کنید با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید و پرسش و پاسخ داشته باشید.
باید آنقدر برصحبت خود مسلط باشید که با شنوندگان خود بتوانید ارتباط چشمی برقرار کنید و بتوانید آن را بین 4 تا 5 ثانیه حفظ کنید. این کار باعث می شود شنونده احساس آرامش بیشتری داشته باشد و باعث صمیمیت بین شما و مخاطب خواهد شد.
صاف ایستادن یا نشستن باعث می شود که به خوبی نفس بکشید صدایتان قدرت نفوذ بیشتری داشته باشد. پس حواستان به نشستن و ایستادنتان باشد.
هنگام صحبت کردن زیاد جدی نباشید و شوخ طبعی را فراموئش نکنید. در حد اعتدال این موضوع را رعایت کنید تا حس دوستانه بین خود و مخاطب را فراهم کنید. این کار باعث می شود مخاطب ازصحبتهای شما احساس خستگی نکنید.
راهکارهای مختلفی برای تقویت فن بیان معرفی شده است. این راهکارها گاها با توجه به شرایط فکری افراد می تواند به صورت های مختلفی ارائه گردد که ما در اینجا به چند نمونه از آن اشاره کردیم.
مجتمع فنی تهران نمایندگی ساری با برگزاری دوره فن بیان و سخنوری توانسته است مخاطبان زیادی را به خود جلب کند. همواره ما در تلاش هستیم که شما بتوانید با گذراندن این دوره بیش از پیش به توانایی و مهارت های صحبت کردن خود بیافزایید.