در ابتدا به معرفی بورس می پردازیم و به طور خلاصه انواع آن و نحوه سرمایه گذاری در بورس را را بیان خواهیم کرد.
بورس از نام شخصی به نام “فندر بورس” اخذ شده است که در قرن پانزدهم در بلژیک می زیست. صرافان و تاجران آن زمان همیشه مقابل منزل او تجمع می کردند و به داد و ستد کالا و پول و اوراق قرضه می پرداختند. بعدها به این مکانها بورس گفته شد و اولین بورس اوراق بهادار جهان در بلژیک تاسیس شد. به طور کلی امروزه بورس به بازاری گفته می شود که قیمت گذاری، خرید و فروش کالا، تبادل ارز خارجی، قرارداد آتی و اوراق بهادار در آن انجام می پذیرد.
به داد و ستد نقد، نسیه و سلف انواع محصولات صنعتی و کشاورزی در ایران میپردازد. درواقع به طور منظم و دائم فعال است. در بورس کالا معمولا مواد خام و مواد اولیه مورد معامله قرار میگیرد. هر بورس کالایی را با نام همان کالایی که مورد معامله قرار می گیرد نامگذاری می کند. مانند بورس گندم، بورس ذرت و…
همه داد و ستدها در بورس کالا در قالب قراردادهای استاندارد انجام میگیرد. در واقع می توان گفت قراردادهای نقدی، سلف، نسیه، آتی، اختیار معامله، صلح و معاوضه برای داد و ستد هر کالا وجود دارد.
همانطور که از نامش پیداست به خرید و فروش پول های خارجی می پردازد و در کشورهای پیشرفته فعالیت چشمگیری دارد. در ایران به دلیل چند نرخی بودن ارز در کشور، شرایط پر تنش بین المللی، نرخ تورم بالا و… بورس ارز را در برهه کنونی نداریم.
این بازار از لحاظ گردش مالی بزرگترین بازار بورس تا کنون می باشد و به همین دلیل سرمایه گذاران را به سمت این بورس ترغیب میکند. همچنین ریسک مالی و بررسی بالایی نیاز دارد. نیاز است که افراد به تمام موارد آن آشنا بوده تا بتوانند سرمایه خود را به درستی سرمایه گذاری کنند. ممکن است افراد با سرمایه های کم بتوانند در معامله های بزرگ شرکت کنند و سود زیادی بدست آورند. این کار نیازمند این است که تحلیلگر و معامله گر باشید.
در این بورس اوراق بهادار دارایی های مالی از قبیل سهام، اوراق مشارکت و… مورد معامله قرار میگیرد. در ایران به بازار خرید و فروش اوراق بهادار “بورس اوراق بهادار” میگویند که به طور رسمی و دائمی در محل معینی تشکیل می شود. مشخصه اصلی این بورس حمایت قانونی از صاحبان پس اندازها یا سرمایه های راکد است.
تعیین قیمت سهام در بورس براساس عرضه و تقاضا صورت میگیرد. بورس اوراق بهادار در قالب شرکت سهامی عام تأسیس و اداره میشود.
بورس انرژی به عنوان چهارمین بورس کشور برای عرضه محصولات نفت و مشتقات نفتی، برق، گاز طبیعی، زغال سنگ و سایر حاملهای انرژی شکل گرفت. بورس انرژی به عنوان یک بورس کالایی است که امکان انجام معاملات حاملهای انرژی و اوراق بهادار مبتنی بر کالاهای مذکور در آن وجود دارد. بورس انرژی ایران در اسفندماه سال 91 تشکیل شد.
بورس انرژی دارای سه بازار فیزیکی(برق، نفت، گاز)، مشتقه(قرارداد سلف موازی استاندارد، قرارداد آتی، قرارداد اختیار معامله)، فرعی( سایرحاملهای انرژی مثل برق) می باشد.
در کنار بورس سهام، بازار مجزایی به نام فرابورس یا OTC وجود دارد که سهام شرکت هایی که شفافیت کافی یا وضعیت سودآوری مناسب ندارند به صورت توافقی میان خریدار و فروشنده معامله میشوند. فرابورس ایران به منظور توسعه بازارها و ابزارهای مالی تشکیل شده است. در معاملات بازار فرابورس قیمت برای عموم لزوماً منتشر نمیشود و به دلیل اینکه قراردادها دو جانبه هستند هر طرف میتواند نگران ریسک اعتباری طرف دیگر باشد.
هرکسی این سوال را در ذهن دارد که سود و درامد حاصل از بورس چقدر است و یا سرمایه گذاری در بورس چه تضمینی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت شخصی که از بورس و روشهای سرمایه گذاری در آن هیچ اطلاعی ندارد، ابتدا باید تکنیکهای مربوط به این راه را بیاموزد.
پس باید دقت کنید که سود حاصل از سرمایه گذاری در بورس تضمین شده نیست و میزان این سود به مهارت و توانایی های شما بستگی دارد. مکانیزم سود در بورس ناشی از تغییرات سهام شرکتها میباشد که این تغییرات سهام، خود تابعی از عرضه و تقاضای فعالین بورس می باشد.
مبانی مدیریت سرمایه گذاری در بورس در مجتمع فنی تهران نمایندگی ساری از مقدماتی تا پیشرفته آموزش داده میشود.